Akupunktúra, akupresszúra, köpölyözés, moxibustió, gyógynövény-receptek, pakolás, kínai masszázs, kínai jóga, dietetika, Feng-Shui, Qi-qong, légzésterápia, Tai-Qi.
Akupunktúra
Pulzus diagnózis

A pulzus diagnózis az a fontos diagnosztikai módszer, amely nélkül akupunktúrát végezni nem szabad. Elsajátítani nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Két részből áll: pulzuspontok kitapintásából és a nyomásból. Pulzus tapintás érzékelést, nyomást, a kéz rajta tartását jelenti, mely által a csuklón tapintható pulzust kitapintva az orvos diagnózist állít fel.

A normális pulzus egyenletes pulzus is egyben. Egy be és kilégzés alatt négyet ver, ritmusa nomális. Az időjárás bizonyos elváltozásokat okoz a pulzusban. A sima vagy egyenletes pulzusnak három sajátossága tapasztalható: nyugodt és erőteljes, ritmusa egyenletes és van gyökere a mélyben. Tapintható és mindig érzékelni lehet. Az életkor, a nem, a testalkat és a szellem, a hangulati állapot változásokat idéz elő a pulzusban.

A normális ingadozásokon és az egyéni változásokon kívüli pulzus mind kórosnak tekinthető. A jelenlegi nyilvántartásban 28 féle pulzust tartanak számon, vizsgálva a pulzus időtartamát, ritmusát és amplitúdóját. Van felületi, mély, késlekedő, szapora, csúszós, érdes, rohanó, csomós, kihagyó, hosszú, rövid, áradó, parányi, feszes, nyugodt, üreges, húrszerű, szíjszerű, bebörtönzött, könnyen elnyomható, törékeny, szétfoszló, vékony, nagy, rejtett, tekeredő babszem, üres és telt pulzus.

A 28 alap pulzus típust három szinten, három pozícióban és két csuklón vizsgáljuk. Az orvostól finom megkülönböztetési képességet és bölcsességet kíván, hogy minden egyes variáció relatív jelentőségét felmérje, ezekből értelmes és pontos diagnózist állítson fel, amelyet azután használható modellé gyúrjon össze.

© 2024 akupunktura.ro Minden jog fenntartva.
Ha Ön e weboldalon található információkat, illetve a bemutatott termékeket orvosi vizsgálat nélkül, illetve kezelőorvosa megkérdezése nélkül alkalmazza, úgy az önkezelésnek minősül, ami természetesen mindenkinek jogában áll, de nem vállalhatunk felelőséget érte.